Copyright © 2023. All Rights Reserved

За мен и моето творчество

За мен и моето творчество

Ина Николова е родена на 25.10.1989г. в град София. Получава своето начално образование в 149 СОУ “Иван Хаджийски”, където е забелязана от своите учители, като дете с творчески заложби. Още от този период започва нейното представяне в училищни изложби и участия в конкурси по рисуване. Продължава своето обучение в професионална гимназия с изобразителен профил, а след това в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където изучава “Педагогика на изобразителното изкуство” със специализация Живопис. Следва магистърска степен със специалност “Графично и пространсвено проектиране” в НБУ. По това време започва да преподава по рисуване и живопис, както и да работи с графични програми, което привлича интересът и към дигиталното изкуство. Експериментира в рисуването на дигитални творби, но не спира да изразява себе си и чрез живописта, защото тя остава нейната страст.

 

Още като студентка взима участие в изложбата "URBAN ART THERAPHYя" с авторския си проект "JUMP" и реализация на художествена намеса в градска среда, като част от международния ежегоден фестивал Sofia Architecture Week. Участва и в Изложбата конкурс - живопис, графика и скулптура на Националния студентски фестивал на изкуствата през 2012г.
 
Като художник преоткрива своето творчество основно в пейзажната живопис. Върху платното на художничката, място намира и натюрморта, както и някои обитатели от животинския свят. 
В някои от картините и може да наблюдавате хипер реализъм, а други са със сюрреалистична нотка и експресивен колорит. С цветовете в картините си борави смело и дръзко, обича да експериментира и да предизвиква себе си. 
На мнение е, че изкуството вдъхновява, обогатява и "краси" душата ни. Така стига до идеята да създаде своето, лично, творческо пространство. През 2020г. стартира сайта си inawebart.com. 
 
Творческият път на Ина Николова я среща с авторката на детски книжки - Елена Попова. Художничката илюстрира детските книжки „Трошици обич” и “Писма от космоса”. Нейна акварелна творба краси корицата на най-новата книга на Елена Попова - “Звезден шепот”.
 
През 2021г. Ина Николова получава покана да бъде художник на декемврийския брой на вестник “Музи в залива”. Това е онлайн, младежки, литературен вестник, в който се публикува поезия, проза и изобразително изкуство. Създателката е Роза Максимова. Последва и откровено, лично интервю с художничката, което е публикувано в сайта на karia2020.com. 
 
През лятото на 2021г. взима участие със своите живописни картини във Фестивала на фолклорната носия - Жеравна. Художничката е поканена от прекрасните хора, създали сайта "Арт Мегдан" - място за ценители и творци. Участва и в живописната изложба, разположена в Атриума на хотел "Лонгоз" на комплекс "Камчия".
 
Картини на Ина Николова намират своя дом из цяла България, Полша, Австрия и Словакия.