Copyright © 2023. All Rights Reserved

Съвети при избора на рамка за картина

14 декември 2021
Съвети при избора на рамка за картина

Имала съм случаи, когато мои клиенти или приятели закупят моя творба, да дойде веднага и въпроса към мен - "Каква рамка да избера?". Разбира се, веднага съм се включвала с това, да им дам обективен съвет и препоръка, за да могат успешно да допълнят своята картина с красива рамка. Затова реших да споделя своето мнение и опита си с Вас в случай, че имате нужда от малко помощ. :)

 

Колкото и баланлно да звучи, но по принцип всичко е въпрос на личен вкус и вътрешно усещане. Мога обаче да Ви дам насоки, как по-лесно да се ориентирате в избора си на рамка.

 

Рамката има за цел, да допълни визията на творбата. С нея, тя да стои "завършена", а не да отклонява погледа и вниманието ни от картината. Ако Вашата творба е с по-нежен колорит (цветност), препоръчително е и самата рамка, да не е натрапчива. Ако имате предпочитания към рамка с по-ярки цветове, съветвам Ви да се спрете на такава, ако тя  се допълва с колорита (цветовете) на картината.

 

Хубаво е да съобразим ширината на рамката, с размера на платното или на акварелния лист, (когато става въпрос за акварел). По-широките профили, стоят по-добре на по-големи по размер картини. И обратното, по-тесните профили се съчетават по-хармонично с по-малки по размер творби.

 

Друг съвет към Вас е да си визуализирате как ще изглежда картината с рамката. Хубаво е тя да бъде съобразена най-вече с творбата, а не с помещението. Разбира се, картината има за цел да краси и допълва Вашия дом. Но например, да се спирате на зелена рамка, защото цвета на стената Ви в хола е в зелено, а този цвят по-никакъв начин да не се връзва с Вашата картина, уверявам Ви, накрая няма да сте доволни от крайния резултат. Когато човек си избира дадена творба, има поне някаква представа къде ще бъде закачена тя. Съответно Вие сте харесали мястото, остава да допълним и картината със стилна рамка. :)

 

На 100% Ви съветвам да носите картината с Вас, когато сте решили да избирате рамка за нея. Голямо предимство е, че ще можете нагледно да наложите профилите, които са Ви харесали. Така можете по-лесно да прецените кои Ви стоят добре и да направите най-добрия избор за Вас. Другото преимущество е, че ще можете да потърсите помощ и насоки  от хората, от които ще си поръчате и закупите рамката.

 

Разбира се темата не се изчерпва дотук, но вярвам, успях да Ви дам най-важните насоки при избора на рамка за Вашата картина.

 

Надявам се, че тази статия Ви е харесала и преди всичко, Ви е била от полза. Ако мислите, че ще е интересна и полезна и на Вашите приятели, ще се радвам да я споделите от бутончето долу. Ако имате каквито и да било въпроси, не се колебайте да се свържете с мен: https://inawebart.com/contact-information.html. Ще се радвам да Ви съдействам!

 

Пожелавам Ви много усмивки и успех! :)

 

Предстояща Изложба "Приказки за пробуждане"

12 послания за природата в нас и извън нас

прочети още
Изложба "Моята родина"

Близо 70 картини представят красотата на България в изложбата "Моята родина", в бургаската галерия "Генгер"

прочети още
Ина Николова, художник: „Удоволствието от творческия процес и удовлетворението от крайния резултат са едни от съществените фактори за създаването на изкуство“

За творчеството и за състоянието на творящия дух, за родината и младите, за неспокойствието и мечтите, за тихите послания и „изкрещяването“ и за чашата кафе като началото на създаването на нова картина – шедьовър или пък не, разговарям с младата и талантлива художничка Ина Николова – неуморен търсач на идеи, вдъхновения и красота. Интервю на Роза Максимова

прочети още